Ai nevoie de ajutor? Contacteaza-ne la: contact@ptc-auto.ro  /  0351 630 022

Cu ce se curăță tapițeria auto din stofă și cum o întreții?

Tapițeria din stofă este o dotare pentru care optează mulți proprietari de mașini, deoarece această variantă este mai ieftină decât cea din piele plus că oferă posibilitatea de a alege dintr-o gamă foarte variată de modele și culori.

Pentru că nu s-a inventat încă tapițeria auto perfectă, și cea din stofă prezintă câteva dezavantaje. Printre acestea se numără faptul că reține praful și mirosurile neplăcute și se murdărește ușor.

Din fericire, aceste probleme sunt ușor de rezolvat cu ajutorul unor soluții speciale, achiziționate ca atare sau preparate de tine din ingrediente la îndemâna oricui, și totodată pot fi prevenite prin întreținerea corespunzătoare a mașinii. În acest articol, îți vom arăta cum poți curăța tapițeria din stofă a mașinii și cum trebuie să ai grijă de ea pentru a o proteja de murdărie.

Îndepărtarea petelor

Tapițeria din stofă se pătează foarte ușor, fiind de ajuns câteva picături de cafea, suc, sos de mâncare sau orice altă substanță pentru ca scaunele sau bancheta mașinii să fie compromise. În astfel de situații, este recomandat să intervii cât mai rapid pentru eliminarea petelor, pentru că acestea devin tot mai persistente odată cu trecerea timpului.

De aceea, este bine să ai permanent în mașină câteva produse de detailing auto, constând într-o soluție de curățare și un pachet de lavete din microfibră.

În lipsa unei soluții speciale pentru curățarea tapițeriei, poți să apelezi la un amestec de apă călduță și detergent pentru haine, cu care ștergi bine pata, folosind apoi o lavetă absorbantă.

Alternativ, poți prepara o soluție de curățare dintr-un sfert de cană de bicarbonat de sodiu și o cană de apă călduță, sau un sfert de cană de oțet și o cană de apă călduță, în care ai adăugat câteva picături de detergent de vase cu proprietăți degresante.

Dezinfectarea

Dacă nu sunt curățate în mod regulat, tapițeriile din stofă devin un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor și acarienilor care pot genera diferite probleme, mai ales persoanelor cu alergii.

Din acest motiv, este necesar ca interiorul mașinii să fie dezinfectat periodic. În acest scop, poți folosi produse de curățare auto cu proprietăți dezinfectante, însă la fel de bine poți prepara chiar tu o astfel de soluție.

Ai nevoie doar de spirt și de apă, care se combină în părți egale, iar amestecul se toarnă într-o sticlă cu pulverizator. După ce ai șters praful, soluția se pulverizează în interiorul mașinii, atât pe banchete, cât și pe plafon, pe fețele ușilor, pe covorașele auto, pe volan și pe bord. Se lasă câteva minute să acționeze, după care suprafețele stropite se șterg bine cu o lavetă din microfibră.

Eliminarea mirosurilor neplăcute

Chiar dacă tapițeria a fost bine curățată, mirosul neplăcut cauzat de transpirație și petele de tot felul poate să persiste, mai ales dacă scaunele și bancheta din spate au fost foarte murdare. Multe dintre soluțiile profesionale de curățare conțin și substanțe odorizante, astfel că problema mirosurilor neplăcute este eliminată odată cu petele și murdăria de pe tapițerie.


În cazul în care nu ai folosit o astfel de soluție, poți prepara un amestec odorizant din 100 de mililitri de apă și 10 – 15 picături de ulei esențial parfumat. Pulverizează amestecul pe scaune, plafon și pe mocheta de pe pardoseală și vei asigura un miros plăcut în interiorul mașinii pentru mai mult timp.


De asemenea, cea mai simplă metodă pentru eliminarea mirosurilor neplăcute constă în folosirea odorizantelor auto clasice disponibile într-o mare varietate de modele și de arome. Mirosul plăcut emanat de acestea se va îmbiba și în tapițeria din stofă proaspăt curățată, iar eventualele mirosuri neplăcute rămase vor dispărea.

Întreținerea tapițeriei auto din stofă

Tapițeria din stofă a mașinii nu se curăță doar atunci când se murdărește, această operațiune fiind necesară periodic. Nu trebuie totuși nici să cazi în extrema cealaltă și să cureți tapițeria foarte des, pentru că excesul de umiditate îi poate dăuna. Cel mai frecvent, trebuie curățat praful, operațiune care ar trebui să aibă loc de două ori pe lună, atunci când speli și mașina.

În ceea ce privește spălarea tapițeriei, aceasta ar trebui făcută de 2-3 ori pe an și ori de câte ori scaunele sau bancheta sunt pătate accidental.

Primul pas în curățarea tapițeriei îl constituie îndepărtarea prafului cu ajutorul unui aspirator. Apoi, treci la curățarea umedă cu una dintre soluțiile amintite mai sus și care se lasă câteva minute să acționeze. Soluțiile de curățare au proprietatea de a ridica mizeria la suprafață pentru a fi îndepărtată apoi cu o lavetă uscată din microfibră sau cu aspiratorul.

Nu este recomandată folosirea apei sub presiune sau curățarea cu aburi pentru că în acest mod poate fi deteriorată tapițeria. Soluțiile de curățare se pulverizează pe suprafețe, iar apa folosită trebuie să fie călduță.

Dacă vrei să reduci expunerea tapițeriei la praf, transpirație și diferite substanțe care o pot păta, este de preferat să folosești un set de huse auto pentru scaune și banchetă. Acestea se curăță mult mai ușor, fiind suficient să le bagi la mașina de spălat atunci când este cazul. În același timp, husele protejează și împotriva uzurii, iar în cazul în care se deteriorează, un set nou de huse este mult mai ieftin decât o tapițerie nouă.

Ținând cont de aceste sfaturi, tapițeria mașinii tale va arăta mereu ca nouă, oferindu-ți tot confortul necesar ție și pasagerilor care te însoțesc.