Ai nevoie de ajutor? Contacteaza-ne la: contact@ptc-auto.ro  /  0351 630 022

Cum alegi tăvița în funcție de tipul de portbagaj?

Scopul unei tăviţe este acela de a proteja mocheta originală din portbagajul mașinii împotriva deteriorării cauzate de lichidele vărsate accidental sau de acumularea mizeriei. Mai mult decât atât, poți evita formarea mucegaiului și a bacteriilor de la posibile scurgeri nedepistate.


Alegerea tăviței pentru mașina ta poate reprezenta o adevărată provocare atunci când modelul auto are mai multe variații de portbagaj. Dacă ai nevoie de ajutor pentru identificarea tipului tău de portbagaj, în acest articol găsești toate informațiile de care ai nevoie. 

Nivelul Portbagajului (inferior, superior, excepţie)

Portbagaj Inferior

Tăvița de portbagaj se potrivește pentru modelele cu podeaua portbagajului poziționată mai jos decât nivelul pragului de încărcare sau bara din spate cu aproximativ o palmă sau două.

Exemple de mașini cu portbagaj inferior: Alfa Romeo 159, Audi A1, A2, A3, Q3; Chevrolet Aveo, Citroen C3 AirCross, C3 Picasso, C4 Picasso, Fiat Croma.

portbagaj inferior

Portbagaj Superior 

Tăvița de portbagaj se potrivește pentru modelele cu podeaua portbagajului poziționată la același nivel cu pragul de încărcare / bara spate.

Exemple de mașini cu portbagaj superior: Alfa Romeo 159, Audi A1, A2, A3, Q3; Chevrolet Aveo; Citroen C3 AirCross, C3 Picasso, C4 Picasso; Fiat Croma; Ford B-Max, EcoSport, Fiesta, Focus; Hyundai I10, I20, I30, Ioniq. 

 

Portbagaj cu excepție

Aici regăsim portbagajul celor de la Nissan pentru modelul X-trail care are două tipuri de echipare: portbagaj superior și portbagaj superior cu sertare .

portbagaj cu exceptie

 

Tip roată de rezervă sau kit reparaţie

Roată de rezervă normală

Roată de rezervă de dimensiunile celor 4 roți de la mașină. În acest caz recomandăm o tăviță pentru portbagaj superior.

Exemple de mașini cu roată de rezervă normală: Alfa Romeo 159; Audi A2, A8 D4; Chevrolet Cruze; Citroen C3; Ford Focus IV, Mondeo IV, V; Hyundai I10, I30; Opel Astra J, Insignia; Peugeot 308; Skoda Karoq; VW Arteon, Golf V, Golf VII, Passat B8. 

Roată de rezervă îngustă

Aceasta are lățimea mai îngusă decât cele 4 roți de la mașină și este prevăzută cu etichetă (50-80 km), caz în care se recomaandă o tăviță de portbagaj inferior.

Exemple de modele cu roată de rezervă îngustă: Citroen C3; Ford C-Max, Focus, Kuga, Mondeo; Hyundai I10, I30; Jaguar XE, XF; Mazda 2; Nissan Qashqai; Opel Astra j, Astra k, Insignia; Peugeot 308; Skoda Karoq, Yeti; VW Golf V, Golf V Plus, Golf VII, Passat B8; Volvo S90.

 

Kit de reparație

La această echipare, datorită kitului de reparație pentru roata de rezervă, podeaua portbagajului va coborî cu aproximativ 5-10 cm față de nivelul pragului portbagajului. Pentru acest caz particular, recomandăm o tăviță de portbagaj inferior.

Exemplu de mașini cu kit de reparație: Audi A2, A8 D4; Chevrolet Cruze; Ford Focus, Kuga, Mondeo; Hyundai I10, I30; Jaguar F-Pace, XE, XF; Nissan Qashqai; Opel Astra K, Insignia; Peugeot 308; Skoda Karoq, Yeti; VW Arteon, GOlf V, Golf VII, Passat B8; Volvo S90. 

Portbagaj cu șine (în cazul unor modele de la Audi)

Acest model dispune de un sistem de fixare a șinelor. Și aici există două posibilități:

a) în cazul în care alegi o tăviță normală de portbagaj, atunci va trebui să o scoți atunci când vrei să folosești sistemul de fixare a șinelor. 

b) în cazul în care alegi o tăviță cu dimensiuni reduse, însă în cazul în care aceasta produsul se va plimba prin portbagaj datorită dimensiunilor sale.

portbagaj cu sine

 

Banchetă rabatabilă sau nerabatabilă 

Model cu banchetă rabatabilă

Spătarul banchetei se poate plia obținând un spațiu relativ mai mare. Ca și repere de identificare la această versiune sunt două caracteristici specifice: cele două mânere din portbagaj care permit pliarea banchetei și ,,bordura” sau zona ridicată de la baza banchetei sau îmbinarea șezutului cu spătarul .

bancheta rabatabila


Model cu banchetă nerabatabilă

Spătarul banchetei nu se poate plia, aceasta este fixă. Ca și repere de identificare la această versiune sunt două caracteristici specifice: cele două mânere din portbagaj lipsesc și ,,bordura” sau zona ridicată de la baza banchetei, iar îmbinarea șezutului cu spătarul este înlocuită cu un element de plastic cu colțuri relativ triunghiulare.

Spațiu de depozitare suplimentar

Portbagajul cu un spațiu de depozitare suplimentare este caracteristică modelului BMW X5 E70/ F15. Sub planșeul (polița) portbagajului mai există o zonă de depozitare suplimentară ce poate fi protejată de o tăviță de dimensiuni mai reduse.


Sperăm că aceste informații o să îți fie de folos atunci când îți achiziționezi o tăviță dedicată pentru portbagajul mașinii tale, în așa fel încât să îl protejezi corespunzător.