Ai nevoie de ajutor? Contacteaza-ne la: contact@ptc-auto.ro  /  0351 630 022

Cum poți prelungi durata de viață a bateriei la mașină?

Bateria auto are un rol important în funcționarea mașinii, asigurând atât pornirea motorului, cât și utilizarea la parametri optimi a diferitelor consumabile electrice. Durata sa de viață este influențată de o serie de factori-cheie, pe care îi vom analiza în cele ce urmează. Vezi care sunt aceștia și ce alte informații utile poți afla despre utilitatea bateriei auto, sau pașii recomandați pentru înlocuirea sa.

Importanța bateriei în funcționarea unei mașini

Bateria auto este sursa de energie necesară pentru pornirea motorului și alimentarea sistemelor electrice ale autoturismului pe care îl conduci. Aceasta poate stoca o anumită cantitate de curent electric generată de alternator, direcționând-o atunci când este necesar către diferite sisteme și accesorii auto care au nevoie de această resursă. Fără o baterie funcțională, mașina nu poate fi pornită, iar unele funcții electrice, precum luminile sau radioul, nu pot fi utilizate.

Există diferite tipuri de baterii auto. Bateriile plumb-acid sunt disponibile în două variante: cu și fără întreținere. Bateriile cu întreținere necesită adăugarea periodică de apă distilată pentru a compensa evaporarea apei, în timp ce bateriile fără întreținere sunt etanșe, de aceea, n-au nevoie de această intervenție. Alte tipuri de baterii auto: bateriile AGM (eng. Absorbent Glass Mat) și bateriile cu gel, care oferă o durată de viață mai lungă și o rezistență mai mare la descărcare.

Funcționarea bateriei auto se bazează pe un proces chimic numit reacție redox, ce implică transferul de electroni între două substanțe. Când bateria furnizează energie, acidul sulfuric din electrolit reacționează la contactul cu plumbul de pe plăcile bateriei, generând curent electric. În timpul încărcării, procesul este inversat, astfel că bateria poate fi reîncărcată de mai multe ori. Totuși, fiecare ciclu de încărcare/descărcare cauzează degradare, ceea ce explică durata de viață limitată.

Cum se poate prelungi durata de viață a bateriei auto? 

O soluție importantă pentru prelungirea duratei de viață a bateriei este încărcarea sa corectă și completă. Încărcarea insuficientă sau supraîncărcarea bateriei pot duce la probleme semnificative, inclusiv reducerea duratei de viață a acestei piese auto. Pentru a se efectua acest proces, este recomandat să utilizezi un încărcător de baterie auto de calitate, astfel încât să poți preveni supraîncărcarea și să asiguri o încărcare completă.

Întreținerea regulată a unei baterii de mașină este la fel de esențială pentru a prelungi durata de viață a acesteia. Verificările periodice ale bateriei pot preveni dezvoltarea altor probleme. Este important să verifici frecvent nivelul său de acid, se cureți foarte bine terminalele și să te asiguri că bateria auto este fixată corect în compartimentul său. Aceste verificări de rutină pot contribui la prevenirea deteriorării premature a acestei piese auto.

Deconectările și conectările frecvente ale bateriei pot duce la uzură prematură. De aceea, trebuie pe cât de mult posibil să eviți aceste acțiuni. Bateria auto ar trebui să rămână conectată la sistemul electric al autoturismului pentru cât mai mult timp, evitându-se astfel atingerea unor valori improprii ale tensiunii la borne și uzura inutilă.

Descărcarea completă a bateriei poate duce, de asemenea, la scăderea duratei sale de viață. Este important să te asiguri că sistemul de lumini și celelalte consumabile din habitaclu sunt oprite, atunci când mașina nu este în funcțiune, pentru a se preveni producerea acestui scenariu.

Semne ale unei baterii auto descărcate

Semnele unei baterii auto descărcate pot varia de la o mașină la alta, dar există câteva indicii comune, indiferent de modelul auto. Unul dintre cele mai evidente semne este pornirea dificilă a motorului. Dacă acesta nu pornește la prima încercare, este posibil ca bateria să fie pe punctul de a se descărca total. Alte semne comune:  lumini interioare / exterioare mai slabe ca de obicei, probleme cu sistemul AC, funcționarea incorectă a unui odorizant auto conectat prin USB etc.

Există mai multe motive pentru care o baterie auto se poate descărca:

  • utilizarea fără întrerupere a sistemelor care consumă energie;
  • utilizarea luminilor în timp ce motorul este oprit;
  • defectarea alternatorului sau a sistemului de încărcare;
  • scăderea drastică a temperaturii atmosferice medii etc. 

Atunci când observi unul sau mai multe semne ale unei baterii auto descărcate, există câțiva pași de urmat pentru a rezolva problema. În primul rând, verifică bornele bateriei, deoarece curățarea lor poate îmbunătăți funcționarea bateriei. Apoi, este indicat să efectuezi un test pentru măsurarea tensiunii în borne la sarcină, pentru a determina dacă bateria este sursa problemei. În final, încărcarea bateriei poate ajuta la restabilirea funcționării normale a acesteia.

Cum se înlocuiește bateria auto?

Pentru a putea înlocui fără probleme vechea baterie auto cu un produs nou, asigură-te că parcurgi următorii pași: 

Deconectează mai întâi cele două cabluri ale bateriei vechi: prima dată, cablul negativ și apoi, cablul pozitiv al bateriei. După ce acestea au fost îndepărtate, prinde bateria mașinii cu fermitate și scoate-o din suportul acesteia. Utilizează mânerele de pe suprafața sa, pentru a avea o priză cât mai bună la momentul ridicării sale. 

În locul lăsat acum liber, fixează cu grijă noua baterie auto. După ai stabilizat-o bine structura cadrului de suport, conectează mai întâi cablul pozitiv și, la final, cablul negativ al bateriei. Asigură-te în ultima etapă a procesului de înlocuire că toate conexiunile au fost realizate conform recomandărilor, iar elementele de fixare sunt strânse corespunzător. La final, pornește motorul și verifică funcționarea sistemelor electrice. 

Alegerea bateriei depinde de mai mulți factori, inclusiv tipul de vehicul, stilul de condus pe care îl preferi și preferințele tale pentru un anumit brand de pe piață. Mai mult decât atât, atunci când explorezi opțiunile pe care le ai la dispoziție, este important să te asiguri că alegi o baterie cu o capacitate adecvată și cu o rezistență optimă la temperaturi extreme.

Dacă vrei să asiguri o durată cât mai mare de viață a bateriei auto, raportează-te la aceste informații simplu de pus în practică. Funcționarea la parametri optimi a acestui element important al mașinii asigură niveluri ridicate de confort și siguranță, indiferent de condițiile de trafic. Dacă vrei să afli și alte sfaturi sau recomandări de produs, pentru o întreținere mult mai eficientă a mașinii, continuă să citești și alte articole de blog de pe site-ul nostru.