Ai nevoie de ajutor? Contacteaza-ne la: contact@ptc-auto.ro  /  0351 630 022

Istoria Volkswagen - O poveste de succes

Volkswagen de l-a început până în prezent s-a vrut un constructor de mașini care să ofere niște modele accesibile pentru toată lumea. În acest articol noi, echipa PTC Auto, dorim să îți prezentăm istoria acestui brand încă din primele lor momente, până în ziua de astăzi. Așa că în minutele ce urmează îți urăm o lectură plăcută.

Începutul Volkswagen - prima mașină

Istoria Volkswagen, unul dintre cei mai cunoscuți producători de mașini din lume, a început în anul 1937, când compania a fost fondată de către guvernul german pentru a produce o mașină populară pentru germani. Acesta a fost primul pas către crearea legendarului Volkswagen Beetle.

Prima mașină Volkswagen, numită KdF-Wagen, mai cunoscută cu numele de Beetle a fost proiectată de Ferdinand Porsche și a fost prezentată publicului larg în 1938. Această mașină era gândită să fie accesibilă pentru toți cetățenii germani, dar din cauza începutului celui de-al Doilea Război Mondial, producția a fost oprită și fabrica a fost utilizată în scopuri militare.

După război producția a fost reluată extrem de rapid sub controlul armatei britanice, maiorul Ivan Hirst, ofițer britanic, având o contribuție majoră în reconstrucția uzinei din Wolfsburg, grav avariată de război. Până în octombrie 1946 au fost produse peste 10 mii de modele ale faimosului Beetle, iar în anul 1947 acesta a fost vândut în afara Germaniei, cucerind întreaga lume într-un timp relativ scurt.

volkswagen beetle

Sursa: https://www.conceptcarz.com/vehicle/z17290/volkswagen-kdf-wagen.aspx

Modelele clasice din anii '50 și '60

În anul 1955 a apărut al doilea model al celor de la Volkswagen, Volkswagen Karmann Ghia, un coupe cu 4 locuri, care împarte același șasiu cu iconicul model Beetle. În anul 1961 a debutat Volkswagen 1500, cunoscut ca și tip 3, ca și succesor al lui Beetle și a fost prezentat ca un sedan cu 2 uși.

Volkswagen Karmann Ghia

Sursa: https://topclassico.com/en/volkswagen-karmann-ghia-buyers-guide/ 

Popularitatea Volkswagen a explodat în statele unite în anii ‘60, datorită faimosului lor van, Sambabus, model asociat cu mișcarea hippie, foarte populară în state în acea perioadă.

volkswagen Sambabus

Sursa: https://www.audrainautomuseum.org/sweet-rides-and-summer-fun/1964-volkswagen-21-window-samba-bus

Apariția primelor modele de Golf, Passat și Polo

Anii ‘70 au fost marcați de apariția primei variante a celor mai cunoscute modele ale acestora: Golf, Passat și Polo.

În 1973 a apărut prima variantă de Passat cu o caroserie bazată pe Audi 80, designul acestui model fiind creat de către Giorgetto Giugiaro. Primul model de Passat era un hatchback cu 5 uși, recunoscut pentru geamurile sale mari, tabloul de bord al acestuia fiind un simbol al designului extrem de practic al mașinilor germane din acea perioadă.

volkswagen passat

Sursa: https://www.volkswagen-newsroom.com/en/images/albums/passat-variant-1st-generation-2246

În 1974 a apărut primul model de Golf, cu motorizare de 1.5 diesel. Această mașină a fost creată pentru a încăpea în ea 4-5 persoane precum și bagajele acestora și a devenit foarte repede extrem de populară la nivel global, urmând ca un an mai târziu să apară Volkswagen Polo, faimosul “frate mai mic” al Golf-ului.

volkswagen golf

Sursa: https://www.volkswagenag.com/en/news/stories/2019/10/the-glorious-seven.html

Succes-ul lui Volkswagen Golf, a cerut ca în 1976 să se lanseze Golf GTI, o versiune de performanță, care era dotat cu injecție de combustibil, o dotare foarte rar întâlnită la mașinile din acea eră.

În 1983 apare Golf II, care a adus o îmbunătățire majoră în privința confortului pentru scaunele din spate, acesta fiind și primul model Volkswagen asamblat cu ajutorul roboților. 

În anii '90, Volkswagen a continuat să se dezvolte, cumpărând alte companii de automobile și extinzându-se pe noi piețe, cum ar fi China. 

În prezent, Volkswagen este unul dintre cei mai mari producători de mașini din lume, cu o gamă largă de modele care se vând în toată lumea.

În concluzie, istoria Volkswagen este o istorie de succes, de la primul model KdF-Wagen până la modelele moderne care se vând în prezent, iar Volkswagen are o istorie complexă și bogată, păstrând încă de la început conceptul de producător de mașini pentru toate buzunarele.