Ai nevoie de ajutor? Contacteaza-ne la: contact@ptc-auto.ro  /  0351 630 022

RCA: 7 beneficii ale asigurarii auto

 

Te numeri printre conducatorii auto care au grija de masinile lor si incerca sa le protejeze impotriva diferitelor riscuri? Ei bine, chiar daca folosesti covorase ca sa nu deteriorezi mocheta autoturismului, huse pentru scaune sau alte accesorii de acest gen, este absolut necesar sa iei in considerare potentialele pericole si pagubele mult mai mari.

In trafic, poti fi oricand parte a unui eveniment neplacut, de aceea, trebuie sa optezi intotdeauna pentru o polita RCA care sa te avantajeze. Desi este costisitoare, asigurarea de raspundere civila, obligatorie pentru fiecare autovehicul care circula pe drumurile publice, te poate salva din numeroase situatii dificile care pot include plata unor sume uriase de bani. Vezi mai departe care sunt principalele beneficii ale asigurarii auto RCA:

1. Acopera toate daunele produse in cazul unui accident

O astfel de polita acopera daunele daca accidentul este produs de un vehicul asigurat RCA, catre o terta parte. Practic, achitand o suma pe care o cunosti in momentul incheierii asigurarii de raspundere civila, garantezi plata viitoare a unei pierderi cu valoare necunoscuta. Indiferent daca lovesti o masina aflata in trafic ori stationata, o persoana, un stalp sau un gard, polita RCA te exonereaza de la plata daunelor.

Daca evenimentul se produce in perioada de valabilitate a asigurarii, atunci este responsabilitatea asiguratorului sa acorde despagubiri, in forma baneasca, pentru pagube materiale, vatamari corporale sau deces, cheltuieli de judecata efectuate de persoana prejudiciata ori pagube reprezentand consecinta lipsei de folosinta a vehiculului avariat.

2. Sistemul bonus-malus se pastreaza la schimbarea masinii

Bonus-malus este un sistem flexibil de recompensa si pedeapsa pentru toti soferii. Acesta presupune introducerea conducatorului auto intr-o scala de diferite clase de bonificare sau penalizare, in functie de comportamentul pe care l-a avut in trafic. Mai exact, sistemul tine cont daca soferul a provocat evenimente rutiere care au generat daune altor participanti la trafic, fapt ce a atras folosirea asigurarii RCA. In acest fel, conducatorul poate fi penalizat prin plata unui pret mai mare pentru urmatoarea polita incheiata sau recompensat, prin diminuarea costului, daca nu a avut incidente rutiere.

Bonus la asigurarile RCA de la PTC Auto

Un avantaj al RCA-ului este ca istoricul soferului poate fi pastrat si atunci cand se schimba masina. In baza unei adeverinte de la asiguratorul vechiului autoturism, poti beneficia de aceeasi clasa bonus-malus in care te-ai incadrat anterior, iar asta poate insemna o reducere de pana la 50%. Soferul pagubit poate solicita un autoturism de inlocuire

In perioada in care masina sa este in reparatii, conducatorul pagubit are dreptul de a solicita un autovehicul la schimb companiei de asigurari auto. Polita RCA acopera acest aspect, dar doar pe perioada in care autoturismul avariat este in service sau cat timp asiguratorul efectueaza cercetari cu privire la accidentul produs. Masina de inlocuire trebuie sa fie dintr-o clasa asemanatoare ori, daca soferul este de acord, o clasa inferioara.

Conducatorul auto pagubit poate alege si sa inchirieze un autoturism, asiguratorul fiind obligat sa-i achite costurile, calculate in functie de numarul orelor de manopera necesare pentru repararea masinii sale.

4. Polita RCA este valabila si in afara tarii

Asigurarea auto RCA poate fi un adevarat colac de salvare pentru soferii care calatoresc in afara granitelor tarii cu o masina asigurata. Polita include si documentul Cartea Verde, valabil si pe teritoriul altor state. Asadar, in situatia in care esti implicat intr-un accident produs de tine, in afara Romaniei, in baza unei asigurari RCA valabile, persoana vatamata va fi despagubita de compania cu care ai incheiat polita.

5. Asigurarea acopera despagubirea si in situatii exceptionale

Este important de stiut faptul ca polita RCA se incheie pentru autoturism, nu pentru conducatorul auto. In acest sens, aceasta va acoperi eventualele despagubiri chiar daca soferul are permisul de conducere suspendat in momentul producerii accidentului sau daca a incalcat legislatia intr-un mod grav.

6. Se incheie pe o perioada cuprinsa intre 1 luna si 12 luni

In functie de optiunea asiguratului, polita RCA poate fi incheiata pe o perioada cuprinsa intre 1 luna si 12 luni, dar multiplu de o luna.

Asigurare auto intre unu si doisprezece luni

Acest lucru reprezinta un beneficiu pentru proprietarii de masini care fie intentioneaza sa-si foloseasca autoturismul doar pentru un timp scurt, fie nu au suficienti bani pentru plata integrala a asigurarii auto.

7. Te ajuta sa eviti sanctiunile si amenzile usturatoare

Desi polita RCA este obligatorie, exista si conducatori auto care aleg sa nu incheie o astfel de asigurare. Insa, nu trebuie sa fii implicat intr-un accident de circulatie ca sa platesti pentru greselile tale. Poti fi oprit de un agent de politie pentru un control de rutina sau daca incalci anumite reguli in trafic, iar acesta are posibilitatea de a verifica pe loc daca masina pe care o conduci are sau nu asigurare auto RCA valabila.

In cazul in care esti descoperita fara o polita de raspundere civila, vei fi sanctionat cu o amenda de cateva mii de lei si ti se pot retine certificatul de inmatriculare sau placutele. De asemenea, daca au trecut mai bine de 3 luni de la expirarea asigurarii RCA sau nu prezinti dovada incheierii unei polite noi in termen de 30 de zile de la data constatarii, poate fi dispusa suspendarea inmatricularii sau chiar si radierea din circulatie.

Asigurarea RCA se incheie in mod obligatoriu pentru toate autovehiculele care circula pe drumurile publice, pe numele proprietarului. Polita poate fi considerata o investitie in viitor de care nu ai vrea sa te folosesti niciodata, dar care, intr-un moment critic, te poate salva de la plata unor cheltuieli mult peste bugetul tau.