Ai nevoie de ajutor? Contacteaza-ne la: contact@ptc-auto.ro  /  0351 630 022

Cum poți monta corect barele transversale pe plafonul mașinii?

bare transversale montate pe masina
Sursa: https://unsplash.com/photos/trCuagAWB18

Cu ajutorul barelor transversale, poți crește semnificativ volumul de încărcare al autovehiculului tău. Indiferent că vorbim despre o excursie cu familia sau despre unele treburi cotidiene, dacă ai nevoie de spațiu suplimentar pentru bagaje, barele transversale reprezintă o soluție excelentă. În plus, atunci când nu le folosești în scopul pentru care au fost create, ai avantajul îmbunătățirii aspectului exterior al mașinii tale printr-o formă aerodinamică.

Cu toate acestea, este important să te asiguri că sunt instalate corect pentru ca mașina să rămână stabilă în timpul deplasării și să ajungi cu toate bunurile în regulă la destinație. Iată care sunt pașii pentru instalarea în siguranță a barelor transversale:

Verifică sistemul de prindere al plafonului

Dacă mașina pe care o conduci nu a fost fabricată cu acest tip de accesorii din categoria opționalelor, va trebui să verifici exact care sunt barele compatibile. 

Sistemul de fixare a barelor se instalează pe părțile longitudinale ale caroseriei. Unele modele nu au barele montate, însă au patru puncte de prindere în care se montează sistemele de fixare. Tot ce ai de făcut este să îndepărtezi capacele de protecție și să instalezi tipul de suport compatibil pentru bare.

În cazul în care plafonul caroseriei nu are nici un tip de ornament va trebui să alegi bare transversale cu sisteme de prindere de la zero.

sistem de prindere
Sursa: https://unsplash.com/photos/v_P7u1rgGU4

Măsoară dimensiunile plafonului

În continuare, va trebui să măsori lățimea plafonului pentru a determina dimensiunile barelor compatibile. Pentru fiecare clasă de mașini, există un anumit tip de bare din care le poți alege pe cele care ți se potrivesc.

Dacă dorești să montezi barele transversale pe un sistem de bare longitudinale, va trebui să pornești de la cele laterale. În acest caz, este nevoie să cunoști lungimea plafonului de la limita superioară a parbrizului până la lunetă.

Comandă de la un furnizor sigur

Cel mai înțelept este să comanzi setul de bare transversale în funcție de codul VIN al mașinii. Numai așa vei fi sigur că se potrivesc din punct de vedere al dimensiunilor. Vei putea alege, spre exemplu, modele compatibile cu gama Audi, BMW, Ford, Kia, Skoda sau Toyota.

Fie că le cumperi dintr-un magazin cu desfacere sau le comanzi online, alege un partener de calitate, cu referințe bune. Îți protejezi astfel investiția în cazul unor probleme de incompatibilitate din cauza dimensiunilor sau a sistemelor de prindere.

bare transversale auto montate

Sursa: https://pixabay.com/photos/car-holidays-travel-hdr-vacation-2293954/

Alege un producător de calitate

Barele transversale fac parte din categoria accesoriilor auto. Datorită popularității de care se bucură, au apărut din ce în ce mai multe modele în piața de profil. Recomandarea noastră este să alegi un raport preț – calitate cât mai bun.

Producătorii premium au o tradiție în domeniu și sunt renumiți pentru calitatea pe care o oferă. Prețul este mai mare, dar îți asigură protejarea mărfurilor pe care le ancorezi și stabilitate în cele mai grele condiții de vreme, trafic sau infrastructură.

Dacă prețul este principalul tău criteriu de achiziție, evită produsele cele mai ieftine, fabricate de un nume de care nu ai auzit. În acest caz, poți fi expus la costuri suplimentare provocate de calitatea precară a barelor. Produsele de slabă calitate se pot rupe în mers. Astfel, nu doar bagajele de deasupra pot avea de suferit, ci chiar mașina și alți participanți la trafic. Economia adevărată se face pe termen lung, nu doar în momentul achiziției.

Instalează sistemele de prindere

Odată ce ai achiziționat setul de bare transversale potrivite le vei putea monta pe mașina ta. Dacă ești cât de cât îndemânatic poți face acest lucru în regim Do It Yourself. Producătorii de calitate au scheme grafice cu fiecare pas de urmat în parte. În plus, există și o mulțime de tutoriale video pe care le poți urmări pe internet cu această temă.

Pentru fiecare bară transversală vei avea două cleme de prindere. Tipul acestora depinde de modelul pe care l-ai ales și de caracteristicile mașinii. Dacă autovehiculul are șine longitudinale deja montate, tot ce ai de făcut este să fixezi clemele în locurile indicate de fiecare parte.

În schimb, dacă montezi barele direct pe tabla plafonului, trebuie să fixezi clemele în stâlpii laterali ai caroseriei, cu ușile deschise. Folosește toate accesoriile de protecție și nu strânge prea mult șuruburile de fixare pentru a nu deteriora vopseaua sau chiar tabla.

Asigură-te că toate unghiurile sunt drepte, astfel încât, la final, barele să nu fie înclinate pentru a pune în pericol încărcătura transportată.

Asigură încărcătura

ndiferent că vorbim despre o cutie-portbagaj pentru plafon, despre echipamente sportive sau alt tip de obiecte transportate pe mașină, asigură-te că încărcătura este fixată corespunzător.

Folosește sistemele de prindere din kitul original, curele rezistente și corzi elastice adecvate pentru fiecare tip de transport. Ține cont de faptul că obiectele sunt transportate în aer liber, în condiții de vânt amplificate de viteza mașinii, supuse la aerodinamica specifică manevrelor de trafic, cu schimbări de direcție, porniri/opriri dese și frâne bruște. Ultimul lucru pe care îl dorești este ca atunci când treci peste un obstacol să constați că nu mai ai bagajele fixate pe barele transversale.

Atenție la indicatoarele cu limită de înălțime

În funcție de clasă de mașină pe care o conduci va trebui să fii atent la indicatoarele cu limită de înălțime. În mediul urban, parcările subterane ridică mari probleme din acest punct de vedere. Așadar, dacă ai cutia-portbagaj montată pe mașină sau ai uitat bicicleta fixată pe plafon, evită să intri în astfel de spații.

Aceștia sunt pașii de urmat pentru instalarea barelor transversale. Alege modelele potrivite în funcție de mașina pe care o conduci și asigură-te că respecți regulile de siguranță nu doar la montaj, ci și pentru fiecare încărcătură. Dacă nu ești sigur că le poți monta personal, solicită asistența unui profesionist calificat în acest domeniu.