Ai nevoie de ajutor? Contacteaza-ne la: contact@ptc-auto.ro  /  0351 630 022

Cum să dezgheţi parbrizul iarna

Sezonul de iarnă poate fi un coșmar pentru șoferii care încearcă să plece grăbiți la serviciu sau la şcoala copiilor şi nu pot din cauza geamurilor îngheţate. Fenomenul este unul normal având în vedere materialele echipamentelor de pe maşină și diferențele mari de temperatură, cu valori negative peste noapte. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să treci mai bine peste lunile de iarnă, cu vizibilitate buna în orice condiții:

Cel mai bine este să previi înghețul

Atunci când automobilul este lăsat câteva ore la temperaturi negative, condensul, ploaia sau zăpada îngheaţă în special pe suprafețele reci din sticlă. Dacă poți adăposti maşina, ai toate șansele să o găsești gata de drum în orice condiții. Varianta ideala este să ai un garaj încălzit sau un loc într-o parcare subterană.

Parbriz încălzit

Odată ce se formează gheaţa pe parbriz, trebuie îndepărtată. Și în acest caz, soluția simplă nu este la îndemâna tuturor. Dacă ai în vedere acest aspect, alege un model de mașină echipat cu parbriz încălzit. Parbrizul încălzit are un principiu de funcționare asemănător sistemului de dezaburire instalat pe lunetă. În partea inferioară, în dreptul ștergătoarelor, parbrizul încălzit are filamente de încălzire integrate, vizibile cu ochiul liber.

Un sistem similar de filamente, dar mult mai subţiri, străbate întreaga suprafață a parbrizului, fiind aproape insesizabile pentru a nu împiedica vizibilitatea în trafic. Dimineaţa, te urci la volan, apeși butonul de încălzire a parbrizului și aștepți câteva minute ca gheața să se topească, după care îţi poți începe călătoria fără probleme.

Utilitatea unei raclete

Revizia de toamnă a maşinii trebuie să includă echiparea cu nişte consumabile specifice sezonului rece. Dintre acestea, cele mai importante sunt anvelopele de iarnă, deoarece îţi oferă stabilitate în condiții grele de drum sau vreme.

Pentru a avea vizibilitate indiferent de vreme, este important să umpli rezervorul de spălare a parbrizului cu lichid de iarnă, rezistent la temperaturi negative. Dacă lași lichidul de vară în rezervor pe timp de iarnă, riști ca acesta să înghețe pe conductele instalaţiei care devine ineficientă sau pe parbriz, în contact cu aerul rece din atmosfera.

Din kitul pentru iarnă nu trebuie să lipsească o racletă cu ajutorul căreia poţi îndepărta gheața de pe parbriz. Cea mai importantă componentă a racletei este lamela care răzuiește gheaţa – aceasta trebuie să fie suficient de mare pentru dimensiunile parbrizului tău şi să reziste atât la diferențele de temperatură, cât și la presiunea pe care o aplici când cureți. Din punct de vedere al manevrabilităţii, este important să-ți protejeze mâna atunci când o folosești, aşadar alege un model tip mănuşă cu burete pe mâner şi husă în dreptul degetelor. Astfel, mâna nu intră în contact cu suprafețele îngheţate.

indepartare zapada parbriz

sursa foto: https://pixabay.com/photos/winter-driving-windshield-snow-633965/

Spray pentru dezgheţare

Aplicarea unei raclete direct pe parbriz implică riscul apariției unor zgârieturi pe sticlă. Cu timpul, deteriorează învelișul exterior al parbrizului și grăbesc deteriorarea acestuia. În plus, atunci când este ger, gheaţa este atât de tare încât cu greu o poți sparge. În orice condiții, utilizarea unui spray pentru dezgheţare înmoaie stratul de gheață, pe care-l poţi îndepărta în câteva minute doar prin acţionarea ștergătoarelor, din confortul interior al habitaclului.

Ridică ştergătoarele peste noapte

Atenţie la un gest pe care mulți șoferi îl ignoră. Dacă ai obiceiul de a păstra maneta de acţionare a ștergătoarelor în poziție automată, renunță la el măcar pe timp de iarna. În cazul în care ştergătoarele rămân pornite, iar parbrizul este înghețat, atunci când pui contactul există riscul să pornească peste stratul de gheață și să se deterioreze.
De asemenea, dacă ștergătoarele îngheață pe parbriz, atunci când forţezi ridicarea lor, o parte a cauciucului poate rămâne lipită de sticlă. De toate aceste riscuri te scapă un gest simplu: ridicarea ştergătoarelor peste noapte sau atunci când lași mașina mai multe ore în aer liber. În acest caz, înainte de a pleca, poţi curăţa parbrizul prin orice metodă, după care cobori ştergătoarele în poziţie normală.

Nu uita geamurile deschise

Orice ar fi, nu lăsa niciodată nici un geam deschis peste noapte. Sistemul de chedere al mașinii oferă suficientă protecţie termică, însă dacă frigul exterior pătrunde în maşină se creează condens, iar geamurile şi parbrizul vor îngheța pe ambele părţi.

parbriz inghetat
sursa foto: https://pixabay.com/photos/frost-ice-freeze-windshield-winter-1951069/

Nu lăsa lichide în mașină peste noapte

Un alt factor care favorizează apariția condensului și implicit a înghețului este lichidul prezent în habitaclu. Orice ar fi, nu lăsa peste noapte o sticlă de apa în interiorul maşinii. Ai grijă şi la preşurile sau mocheta udă. Cea mai bună protecție împotriva condensului o oferă covoraşele auto tip tăviţă care rețin apa de pe încălţăminte și previn vărsarea acesteia pe materialul textil al mochetei maşinii.

Înghețul este un fenomen natural specific sezonului de iarnă. Atunci când ai suficient timp la dispoziție înainte de a porni la drum, poţi deszăpezi maşina în liniște, caz în care sistemul de ventilație și încălzire se ocupă de topirea stratului de gheaţă de pe parbriz. Însă când te grăbeşti, trebuie să îndepărtezi gheaţa cât mai rapid folosind una dintre metodele de mai sus.