Ai nevoie de ajutor? Contacteaza-ne la: contact@ptc-auto.ro  /  0351 630 022

Ce este masa maximă autorizată din talon şi de ce este important să o respecţi?

Masa maximă autorizată reprezintă o informaţie importantă din certificatul de înmatriculare. Cunoaşterea detaliilor omolgate în talon te ajută să circuli în siguranţă şi să eviţi producerea unui accident sau primirea unor sancţiuni din partea autorităţilor competente. În cele ce urmează îţi prezentăm câteva informaţii de bază despre masa maximă autorizată din talon şi beneficiile pe care ţi le aduce respectarea acestui prag.

Ce înseamnă masă maximă autorizată

Prin masă maximă autorizată se înţelege limita de greutate pe care o poate suporta un vehicul. Valoarea cuprinde greutatea proprie a maşinii la care se adaugă şoferul, pasagerii şi bunurile transportate.

Unde găseşti această informaţie

Masa maximă autorizată este înscrisă în cartea de identitate a vehiculului, detaliată la punctul 7 din pagina 2. Aici vei regăsi atât greutatea proprie a maşinii, cât şi masa totală maximă autorizată. Diferenţa dintre cele două o reprezintă sarcina utilă maximă autorizată. Tot în carte sunt prezentate şi maximele autorizate pe fiecare dintre axele vehiculului.

În certificatul de înmatriculare sau talon sunt doar informaţiile esenţiale. La punctul F.1 este înscrisă masa maximă a vehiculului, în timp ce următorul punct (G) indică masa proprie a vehiculului. Pentru a afla cât de mult poţi transporta trebuie ca oamenii şi încărcătura din maşină să nu depăşească diferenţa dintre cele două numere.

Cine stabileşte masa maximă autorizată a unui vehicul

Masa maximă autorizată este stabilită de producătorul auto ţinând cont de datele din procesul de fabricare. În urma unor teste şi prin încadrarea în normele legale în vigoare, constructorul obţine cel mai bun raport între greutatea vehiculului şi greutatea pe care o poate transporta în siguranţă.

Toţi parametrii de performanţă pe care îi comunică producătorul auto depind de respectarea indicaţiilor cu privire la valorile şi normele ce trebuie respectate. În ceea ce priveşte masa maximă autorizată, depăşirea acestui prag te poate pune în pericol în timpul deplasării.

Cum poate fi suplimentată masa maximă autorizată

Masa maximă autorizată poate fi suplimentată prin ataşarea unei remorci. În cartea de identitate a vehiculului se regăsesc informaţii cu privire la numărul de kilograme ce pot fi transportate cu cele două tipuri de remorci omologabile. Dispozitivul de remorcare cu posibilitate de frânare poate transporta o masă de două ori şi ceva decât alternativa fără frâne.

Cum alegi vehiculul în funcţie de masa maximă autorizată

autoutilitara tir masa maxima autorizata

Sursa:https://www.freepik.com/free-photo/trucks-minibuses-located-inside-ferryboat-greece_11085973.htm

Vehiculul pe care îl poţi conduce depinde de categoria de permis pe care o deţii. Cel mai comun este permisul de conducere de categorie B, care îţi dă dreptul să conduci un autovehicul a cărui masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 3.500 de kilograme, iar numărul de pasageri este limitat la 8. Cu aceeaşi categorie poţi ataşa o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 750 de kilograme, cu condiţia ca valoarea totală de 3.500 de kilograme de mai sus să nu fie depăşită de ansamblul vehiculului trăgător + remorcă.

Pentru valori suplimentare trebuie să posezi permis de conducere de categorii mai mari. Spre exemplu, un autovehicul de categoria B încărcat la maxim care trage o remorcă de peste 750 de kilograme depăşeşte masa totală maximă autorizată a întregului ansamblu de 3.500 de kilograme, aşadar vei avea nevoie de categoria BE.

Transportul de mărfuri ce depăşesc masa totală maximă autorizată de 3.500 de kilograme poate fi făcut doar de şoferi profesionişti cu categoriile C, CE (pentru ansamblu cu remorcă).

Aşadar, dacă eşti posesor de permis de categoria B poţi transporta inclusiv mărfuri în limita celor 3.500 de kilograme. Pentru tot ce depăşeşte această valoare vei avea nevoie fie de un permis de categoria C, fie de un şofer profesionist.

Ce rişti dacă nu respecţi masa maximă autorizată

Există cel puţin două categorii mari de riscuri pe care ţi le asumi prin conducerea unui vehicul a cărui masă maximă autorizată este depăşită:

Producerea unui accident rutier

Primul şi cel mai important risc este cel al producerii unui accident rutier. Indicaţiile producătorului auto şi reglementările legale ţin cont de distanţa în care poate frâna în siguranţă un vehicul încărcat. Sarcina suplimentară influenţează aceste valori, făcând vehiculul mai greu de manevrat.

camion cu lemne

Sursa:https://pixabay.com/no/photos/og-lastebil-laste-tre-transportere-4901701/

În plus, există riscul producerii unor defecţiuni din această cauză. Anvelopele, spre exemplu, au un indice de sarcină raportat la categoria de vehicul pe care sunt montate. Când sarcina este depăşită, cauciucurile nu mai oferă randamentul optim, iar maşina nu mai răspunde la manevrele de accelerare, frânare sau schimbare a direcţiei de mers. Motorul, transmisia, suspensiile şi frânele sunt doar câteva dintre sistemele şi componentele care se pot deteriora din cauza depăşirii masei maxime autorizate. În acest caz, vei avea nevoie de asistenţă rutieră nu doar pentru vehiculul tău, ci şi pentru eventuala marfă pe care o transporţi către client.

Amenzi usturătoare

În primăvara anului 2023 intră în vigoare noile reglementări cu privire la amenzile prevăzute pentru depăşirea masei totale maxime admise. Acestea împart contravenţiile în:

  • contravenţii minore: depăşirea cu până la 5% - amendă între 1.500 şi 1.800 de lei);
  • contravenţii grave: depăşirea cu până la 10% - amendă între 6.000 şi 10.000 lei; depăşirea cu 10-20% - amendă între 10.000 şi 12.000 lei;
  • contravenţii foarte grave: depăşirea cu 20-25% - amendă între 12.000 şi 15.000 lei; depăşirea cu mai mult de 25% - amendă de la 15.000 la 20.000 lei.

amenda auto 2023

Sursa:https://www.freepik.com/free-photo/truck-driver-sitting-his-truck-cabin-feeling-worried-upset_11450895.htm

Nerespectarea regulamentelor cu privire la masa maximă autorizată poate duce chiar la suspendare şi anularea licenţei de transport.

În concluzie, cunoaşterea şi respectarea masei maxime autorizate pentru vehiculul pe care îl conduci sunt esenţiale în timpul deplasării. Depăşirea acesteia creşte riscul producerii de accidente, grăbeşte deteriorarea anumitor piese şi te expune la primirea unor amenzi usturătoare.