Ai nevoie de ajutor? Contacteaza-ne la: contact@ptc-auto.ro  /  0351 630 022

Presiunea în pneuri: tot ce trebuie să știi pentru a circula în siguranță

Valoarea corectă a presiunii de la nivelul pneurilor are un impact semnificativ asupra nivelurilor de siguranță și mobilitate pe care un autoturism le asigură în timpul condusului. De asemenea, poate influența consumul mediu de combustibil și, în consecință, costurile pe termen lung pentru utilizarea vehiculului respectiv. 

Verificarea și ajustarea presiunii din pneuri se realizează cu simplitate. În continuare, vom analiza cele mai importante noțiuni referitoare la acest parametru, esențiale pentru orice posesor de mașină. Află mai multe despre importanța unei presiuni corecte în pneuri și cum te raportezi la valorile optime pentru ajustări. 

Efectele unei presiuni prea mici în pneuri

Atunci când valoarea presiunii din pneuri este mai mică decât cea recomandată de producător, autovehiculul devine mai greu de manevrat, ceea ce poate duce la atingerea unei distanțe de frânare mai mari. 

De asemenea, presiunea insuficientă în pneuri poate provoca o încălzire excesivă a acestora, generând un risc ridicat de explozie sau deteriorare prematură. În privința siguranței în trafic, un nivel scăzut al presiunii în pneuri poate duce la pierderea controlului autovehiculului, generând astfel un risc major pentru siguranța pasagerilor și a celorlalți participanți la trafic.

Mai mult decât atât, o posibilă valoare sub limita normală generează o creștere a consumului mediu de combustibil, din cauza creșterii rezistenței la rulare a anvelopelor. Pentru că motorul trebuie să depună astfel un efort mai mare pentru ca mașina să se deplaseze, eficiența combustibilului se reduce. 

Nu în ultimul rând, anvelopele pot suferi o deteriorare prematură a benzii de rulare, dacă au o valoare a presiunii mai mică decât cea recomandată de producător. De asemenea, pot apărea fisuri și rupturi ale peretelui lateral. Toate aceste probleme generează costuri suplimentare de întreținere auto.

Efectele unei presiuni prea mari în pneuri

Presiunea în pneuri peste limitele normale poate fi un factor de risc major, atunci când vine vorba de siguranța rutieră. O astfel de situație poate cauza explozia unei anvelope, ceea ce poate duce la pierderea controlului asupra vehiculului, existând riscul de producere a unor accidente grave.

Atunci când pneurile au o valoare a presiunii cu mult mai mare decât cea recomandată de producător, contactul realizat cu suprafața de carosabil se produce pe o suprafață de material limitată. Din această cauză, autoturismul se poate confrunta cu probleme de aderență pe drum, mai ales dacă este acoperit cu apă, zăpadă sau gheață. În astfel de condiții, se poate pierde controlul asupra direcției mașinii, în timp ce distanța pentru o frânare sigură se majorează considerabil. 

 

 

Cum se măsoară presiunea în pneuri?

Măsurarea presiunii în pneuri este o sarcină esențială pentru întreținerea oricărui autovehicul. Se realizează cu ajutorul unui manometru, instrument de măsură simplu de utilizat și disponibil atât online, cât și la magazine cu piese auto sau benzinării, la prețuri accesibile pentru orice buzunar. Specialiștii recomandă verificarea presiunii în pneuri cel puțin o dată pe lună și înainte de călătoriile lungi, indiferent de modelul anvelopelor: anvelope all-season sau sezoniere

Procesul de măsurare a presiunii în pneuri poate varia în funcție de tipul de manometru, dar există câteva pași de bază care sunt universali. În primul rând, este important să verifici presiunea în pneuri când acestea sunt reci, deoarece căldura poate provoca o creștere a valorii acestui parametru.

La momentul măsurării presiunii, îndepărtează capacul de la valva pneului și aplică supapa manometrul pe gura acesteia. Citește valoarea indicată pe afișaj și raporteaz-o la cea recomandată de producător. Valoarea presiunii de referință poate fi găsită în manualul tehnic al mașinii, sau pe eticheta de pe partea interioară a portierei șoferului. Poate varia în funcție de mărimea și tipul pneului, precum și de modelul sau greutatea autovehiculului.

Cum se poate restabili valoarea adecvată a presiunii în pneuri?

Dacă valoarea presiunii înregistrate la nivelul unui pneu este sub limita recomandată de producător, se va adăuga aer până când se va atinge pragul optim. Dacă valoarea presiunii înregistrate la nivelul unui pneu este peste limită recomandată de producător, se va elibera aer până când se va atinge pragul optim. 

Reține că acest proces ar trebui să fie efectuat când pneurile sunt reci, deoarece căldura poate crește presiunea la nivelul acestora, oferind astfel o valoare inexactă pe afișajul manometrului utilizat. Iarna, pe drumuri cu apă sau înzăpezite, o presiune ușor mai mică în pneuri poate îmbunătăți aderența, însă este important să nu se scadă prea mult presiunea, deoarece acest lucru poate avea un impact negativ asupra controlului vehiculului și al consumului de combustibil.

Dacă ți se pare că procesul este unul mult prea solicitant, sau dacă nu ai la îndemână aparatele necesare pentru măsurarea și ajustarea valorilor de presiune, solicită ajutorul specialiștilor de la un service auto sau de la o vulcanizare. Economisești astfel timp și te bucuri de rezultate optime la un preț foarte avantajos. De asemenea, în cadrul unui centru auto specializat pe servicii de întreținere anvelope, poți beneficia de umplerea cu azot a anvelopelor, în locul aerului. 

Umplerea anvelopelor cu azot asigură o menținere a presiunii la valoarea optimă pentru mai mult, cu impact asupra consumului eficient de combustibil. Mai mult decât atât, această alternativă garantează menținerea unui control optim al autoturismului pentru perioade mai mari, precum și un risc de explozie redus. Acest ultim avantaj se datorează volatilității mai mici a azotului, comparativ cu aerul. 

Acestea sunt cele mai importante informații pe care trebuie să le cunoască orice conducător auto despre presiunea în pneuri. Pentru a circula în siguranță pe drumuri publice, asigură-te că verifici constant valorile acestui parametru și le ajustezi apoi, raportându-te la cele recomandate de producător, Respectarea acestor indicații asigură o creștere a nivelului de siguranță în trafic, garantează o manevrabilitate optimă și poate contribui la reducerea consumului de combustibil.